Βιμπούρνο το Ρυτιδόφυλλο!

Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2017
από garden planet
Viburnum rhytidophyllum

Viburnum rhytidophyllum

CAPRI FOLlACEAE

Περιγραφή

Θάμνος αειθαλής, 3 μέτρα ύψος, με ορθόκλαδο σχήμα. Φύλλα μακρόστενα, μεγάλα, ρυτιδωμένα, χνουδωτά στην κάτω επιφάνεια. Άνθη άσπρα στην άκρη των βλαστών, σε ομάδες (ταξιανθίες). Ανθίζει Απρίλιο - Μάιο.

Τοποθέτηση

Ευδοκιμεί σε βαθιά, υγρά, καλά αποστραγγιζόμενα χώματα. Είναι ανθεκτικό στο κρύο και αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινές θέσεις.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Το φύλλωμά του, καθώς επίσης και τα άνθη του.

Χρήση

Πιο κατάλληλο για μοναχική φύτευση. Μπορεί επίσης να φυτεύεται σε συστάδες.

Κλάδεμα

Δεν απαιτούνται τακτικά κλαδέματα. Αφαιρούνται μόνο οι παλιοί ή ζημιωμένοι βλαστοί από τη βάση τους, για να ανανεώνεται η βλάστηση του φυτού.

Πoλ/σμός

Με ημιώριμα μοσχεύματα βλαστών ξύλου που τοποθετούνται σε μίγμα τύρφης, περλίτη, αναλογίας 1:1 σε όγκο. Τα κόβουμε τον Αύγουστο και τα τοποθετούμε σε σκεπασμένο με πλαστικό, κιβώτιο που περιέχει το μίγμα. Φροντίζουμε με τακτικά ποτίσματα και καταβρέγματα των μοσχευμάτων να διατηρούμε το περιβάλλον ριζοβολίας υγρό.

Φροvτίδες

Λιπαίνουμε στο διάστημα Μαίου-Σεπτεμβρίου, κάθε μήνα, με πλήρη λιπάσματα, για να ευνοήσουμε την ταχύτερη ανάπτυξή του. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει το φυτό να ποτίζεται καλά. Προσβάλλεται από αφίδες (μελίγκρες), που καταπολεμούνται με κατάλληλα εντομοκτόνα (αφιδοκτόνο), και από τετράνυχο, που κάνει ζημιές στην κάτω ετιιφάνεια των φύλλων. Για την καταπολέμηση του τετράνυχου χρησιμοποιούμε ακαρεοκτόνα.

Εκτός από το βιμπούρνο την ψευδοδάφνη και το βιμπούρνο το ρυτιδόφυλλο, στην κηποτεχνία χρησιμοποιείται και το βιμπούρνο το εύοσμο (Viburnum odoratissimum) που μοιάζει με την ψευδοδάφνη, αλλά έχει μεγαλύτερα και πιο σαρκώδη φύλλα, ενώ τα λουλούδια του είναι πολύ πιο αρωματικά.