Δεντρολίβανο!

Παρασκευή, 17 Νοέμβριος 2017
από garden planet

Rosmarinus officinalis

Περιγραφή

Αειθαλής θάμνος, 1-1,5 μέτρα, ύψος, με ορθόκλαδη ανάπτυξη. Φύλλα μικρά, στενά, σκουροπράσινα στην πάνω επιφάνεια, γκριζωπά από κάτω. Άνθη με μπλε χρώμα, συνέχεια από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο.

Τοποθέτηση

Σε εδάφη καλά στραγγιζόμενα και φωτεινές θέσεις, αναπτύσσεται καλύτερα. Είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και αντέχει στα παραθαλάσσια μέρη, στο κρύο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Το φύλλωμα, η πλούσια βλάστηση, τα άνθη και η ορθόκλαδη ανάπτυξή του.

Χρήση

Χρησιμοποιείται κυρίως σαν ελεύθερη μπορντούρα, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα πράσινου με την ορθόκλαδη ανάπτυξή του. Μπορεί ακόμη να φυτεύεται σε συστάδες, σε πυκνή φύτευση και να δημιουργεί εντυπωσιακές κηλίδες πράσινου.

Κλάδεμα

Νωρίς την άνοιξη απομακρύνουμε τους παλιούς και ξερούς βλαστούς, καθώς και όσους ξεφεύγουν από το γενικότερο σχήμα του φυτού. Σε περιπτώσεις παλιών γερασμένων φυτών, κόβουμε αυστηρά όλους τους βλαστούς στο μισό τους μήκος, για να αναπτυχθούν νέοι ζωηροί, που θα ανανεώσουν τη βλάστηση του φυτού.

Πoλ/σμός

Σε μίγμα τύρφης και περλίτη, ίσης αναλογίας σε όγκο, τοποθετούμε ημιώριμα μοσχεύματα, στο διάστημα από lούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Τα ριζωμένα μοσχεύματα θα μεταφυτευτούν και θα είναι έτοιμα για φύτευση στην οριστική τους θέση την επόμενη άνοιξη. Μπορούμε επίσης να πολλαπλασιάσουμε το φυτό φυτεύοντας μοσχεύματα ώριμου ξύλου, απευθείας στην οριστική θέση, νωρίς το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

Φροvτίδες

Καθαρίζουμε από τα ζιζάνια το χώρο γύρω από τα φυτό και κάνουμε 2-3 λιπάνσεις στο διάστημα της έντονης ανάπτυξης των φυτών (Μάιο ώς Σεπτέμβριο). Στα νεαρά φυτά που έχουν ριζώσει απευθείας στο έδαφος, καθαρίζουμε προσεχτικά το χώρο από τα ζιζάνια και λιπαίνουμε 4-5 φορές από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, με πλήρη λιπάσματα. Όταν τα νεαρά φυτά έχουν ριζώσει καλά και αρχίζουν να αναπτύσσονται, κόβουμε τους βλαστούς στο μισό του μήκους τους για να διακλαδωθεί το φυτό.