Εχίνοπας ή Ζενίστα!

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017
από info garden
Εχίνοπας

Genista monosperma

LEGUMINOSAE

Περιγραφή

Θάμνος αειθαλής, αλλά με λίγα και μικρά φύλλα, 2-3 μέτρα ύψος, με σχήμα κύπελου. Τα άνθη του είναι μικρά άσπρα με ελαφρό άρωμα και βγαίνουν στο τέλος του χειμώνα κοντά στις αρχές της άνοιξης. Οι νεαροί βλαστοί είναι άφθονοι, λεπτοί, μ' ανοιχτό πράσινο χρώμα.

Τοποθέτηση

Είναι φυτό εύκολης καλλιέργειας και ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών, με προτίμηση στα ελαφρά και καλά στραγγιζόμενα. Θέλει όμως άφθονο φωτισμό που ευνοεί την ανάπτυξη και την ανθοφορία του. Πρέπει να τοποθετείται σε μέρη προφυλαγµένα από τους ισχυρούς ανέμους, γιατί οι ξυλώδεις βλαστοί του σχίζονται εύκολα (ξεμασχαλιάζονται). Μπορεί και αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια μέρη.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Οι λεπτοί τρυφεροί βλαστοί και τα πολλά αρωματικά άνθη του.

Χρήση

Μπορεί να διαμορφώνεται και σε δεντρύλλιο, οπότε είναι δυνατό να φυτεύεται και μοναχικά. Κατάλληλο και για φύτευση σε συστάδες. Οι ανθισμένοι του βλαστοί μπορούν να κόβονται και να διατηρούνται σε ανθοδοχεία.

Κλάδεμα

Το φυτό δεν έχει πυκνή βλάστηση και γι' αυτό δεν χρειάζεται συχνά κλαδέματα. Αφαιρούμε τους παλιούς και ατροφικούς βλαστούς οποιαδήποτε εποχή. Ανανεώνουμε το φυτό, κλαδεύοντάς το αυστηρά την άνοιξη, μετά την άνθησή του.

Πoλλαπλασιασμός

Γίνεται την άνοιξη με σπόρο που τοποθετείται σε μίγμα τύρφης και περλίτη, ίσης αναλογίας σε όγκο. Το κιβώτιο στρωμάτωσης τοποθετείται σε ζεστό μέρος (15°C - 18°C). Τα νεαρά σπορόφυτα (αφού μεταφυτευτούν σε μικρή γλάστρα) μπορούν να τοποθετηθούν στην οριστική τους θέση την επόμενη άνοιξη.

Φροvτίδες

Κάνουμε ελαφρές λιπάνσεις 1-2 φορές, στο διάστημα Μαίου - Σεπτεμβρίου. Αποφεύγουμε να σκαλίζουμε ή να καλλιεργούμε βαθιά το χώμα γύρω από το φυτό, για να μην τραυματίσουμε τις ρίζες που βρίσκονται κοντά στην επιφόνεια του εδάφους

Ζέρμπερα ή «Αφρικανική Μαργαρίτα»

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017
από info garden

Ζέρμπερα (Barberton Daisy, Gerbera Daisy, Transvaal Daisy)

Βοτανική-Λατινική Ονομασία Ζέρμπερα (Gerbera sp.)

Γένος Ζέρμπερα Gerbera L.

Οικογένεια Aστεροειδών (Asteraceae)

Τάξη Αστερώδη (Asterales)

Η ζέρμπερα κατάγεται από τη Ασία, την Αφρική, και την Μαδαγασκάρη. Σε παγκόσμια κλίμακα η ζέρμπερα έρχεται πέμπτη στη σειρά των φυτών που καλλιεργούνται για το κομμένο λουλούδι τους. Η ζέρμπερα είναι ένα φυτό του οποίου η καλλωπιστική αξία αναγνωρίστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μετά από το 1980. Η χώρα με την υψηλότερη παραγωγή ζέρμπερας είναι η Ολλανδία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια ζέρμπερας είναι πολύ μικρή. Είναι γνωστή και με το όνομα « αφρικανική μαργαρίτα» γεγονός που υποδηλώνει και την καταγωγή της.

Ταυτότητα- μορφολογικά χαρακτηριστικά Ζέρμπερας

Η ζέρμπερα είναι πολυετές ποώδες φυτό.

Στη χώρα μας καλλιεργείται στους κήπους σαν ετήσιο φυτό, αφού δεν αντέχει τις συνθήκες του χειμώνα.

Το γένος Gerbera περιλαμβάνει περίπου 70 είδη φυτών. Έχουν δημιουργηθεί πάνω από 300 ποικιλίες με το πιο γνωστό στη χώρα μας το G. Jamesonii.

Το ύψος της ζέρμπερας κυμαίνεται από 25-65 cm.

Αποτελείται από χοντρές και σαρκώδεις ρίζες από όπου αναπτύσσονται τα φύλλα και τα στελέχη των ανθέων.

Έχει μεγάλα, πλατιά σκουρόχρωμα πράσινα φύλλα.

Από το κέντρο των φύλλων αναπτύσσεται ισχυρό στέλεχος μήκους 25-100 cm. Στην άκρη του ανθικού στελέχους βρίσκονται τα άνθη. Πάρα πολλά χρώματα έχουν δημιουργηθεί, ακόμα και υβρίδια με μοβ και βιολετί χρώμα. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι ζέρμπερες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το σχήμα και τη μορφή της ανθοκεφαλής:

Με μονά άνθη, οι πιο γνωστές ποικιλίες αυτής της κατηγορίας είναι η Fleur, η Apple, η Blossom και η Clementine.

Με διπλά άνθη, οι πιο γνωστές ποικιλίες αυτής της κατηγορίας είναι η Marieen, η Hildegard και η Bingo.

Με σκούρο κέντρο, οι πιο γνωστές ποικιλίες αυτής της κατηγορίας είναι η Fabio,η Kaukasus και η Rosetta.

Απαιτήσεις- φροντίδα Ζέρμπερας

Θέση: Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Είναι ευαίσθητο φυτό σε ότι αφορά την θερμοκρασία. Δεν αναπτύσσεται αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 12 βαθμούς ή ανέβει πάνω από τους 30 βαθμούς. Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 20-24º C.

Χώμα

Είναι ευαίσθητη στην πολύ υγρασία και υποφέρει στα φτωχά εδάφη. Απαιτεί εδάφη με καλή αποστράγγιση και γόνιμα.

Άρδευση

Όταν ποτίζουμε δεν πρέπει να βρέχουμε τα φύλλα της. Ποτίζουμε συχνά αλλά με μέτρο.

Λίπανση

Απαιτεί τακτική λίπανση.

Πολλαπλασιασμός

Την ζέρμπερα την πολλαπλασιάζουμε με σπόρο ή με διαίρεση του φυτού την άνοιξη. Σπέρνουμε σε μικρά δοχεία σε εσωτερικό χώρο στους 20 º C. Τον Απρίλιο –Μάιο τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στο έδαφος. Αν επιλέξουμε την διαίρεση θα πρέπει να γίνει μόνο σε εσωτερικό χώρο καθώς σε εξωτερικό δεν επιβιώνουν.

Προβλήματα της ζέρμπερας - Εχθροί

Αλευρώδης (Trialeurodes vaporariorum)

Αφίδες (Myzus persicae)

Θρίπες (Thrips tabaki)

Λυριόμιζες (Liriomyza trifolii)

Νηματώδεις (Aphelenchoides fragariae, Belonalaimus longicaudatus, Melodogyne sp., Paratrichodorus minor)

Τετράνυχοι (Tetranychus urticae)

Ασθένειες

Βακτηριολογικές ασθένειες (Pseudomonas cishorii, Ralstonia solanacearum)

Ιολογικές ασθένειες (Cucumovirus, Tospovirus, Tobamovirus, Tobravirus)

Μυκητολογικές ασθένειες (Alternaria sp., Botrytis cinerea, Chalara elegans, Erysiphe cichoracearum, Fusarium solani, Phytophthora cryptogea, Pythium sp., Rhizoctonia solani, Septoria sp., Sphaerotheca sp., Thielaviopsis basicola, Verticillium dahlia)

Ζυγόκακτος ή Επίφυλλο.

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017
από info garden
Ζυγόκακτος

Zygocactus truncatus hybriden

CACTACEAE

Γενικά

Πατρίδες του η Κεντρική και η Νότια Αμερική. Φυτό «μικρής ημέρας» (για να ανθοφορήσει), ανθοφορεί φυσιολογικά γύρω στα Χριστούγεννα. Τα λουλούδια του είναι κόκκινα και βγαίνουν στην άκρη των φύλλων.

Τοποθέτηση

Θέλει ελαφριά σκιά και καλό αερισμό. Το καλοκαίρι αναπτύσσεται στο ύπαιθρο, ενώ το χειμώνα χρειάζεται σχετικά ψυχρό περιβάλλον.

Έδαφος

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ένα αφρότο μίγμα για γλάστρες είναι ό,τι πρέπει. Αν και ανήκει στους κάκτους, θέλει περισσότερη υγρασία από αυτούς.

Λίπανση

Οταν αναπτύσσεται (άνοιξη, καλοκαίρι), θέλει κανονική λίπανση, με πλήρες λίπασμα, κάθε 15 μέρες.

Πολλαπλασιασμός

Γίνεται με μοσχεύματα. Για να ριζώσουν, θέλουν σχετικά λίγη υγρασία.

Ευώνυμο. Ο δίχρωμος θάμνος!

Κυριακή, 19 Νοέμβριος 2017
από info garden
Euonymus japonicus

Euonymus japonicus

CELASTRACEAE

Περιγραφή

Αειθαλής θάμνος, με ύψος 2-4 μέτρα, σφαιρικού σχήματος, ορθόκλαδης ανάπτυξης. Φύλλα μικρά, δερματώδη, οδοντωτά, με βαθύ πράσινο χρώμα στην πάνω επιφάνειά τους. Άνθη σε μικρές ταξιανθίες, με ασπροπράσινο χρώμα στο διάστημα Μαίου - lουνίου. Καρποί με ροζ ή πορτοκαλί χρώμα, που εμφανίζονται το φθινόπωρο. Υπάρχει σε ποικιλίες: 1) το αργυρόφυλλο, με άσπρο χρωματισμό στην ττεριφέρεια του φύλλου, 2) το χρυσόφυλλο, με κίτρινο χρυσαφί χρώμα στο κέντρο του φύλλου, 3) το μικρόφυλλο, με πολύ μικρά φύλλα και χαμηλότερη ανάπτυξη.

Τοποθέτηση

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και αναπτύσσεται το ίδιο καλά και σε φωτεινές θέσεις και σε ημισκιαζόμενες. Είναι πολύ ανθεκτικό για φύτευση σε παραθαλάσσια μέρη, έχει ικανοποιητική αντοχή στο κρύο και αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Η πυκνή συμπαγής βλάστησή του, με το πλούσιο φύλλωμα, σε συνδυασμό με την ορθόκλαδη ανάπτυξη και τους καρπούς του.

Χρήση

Φυτό που δέχεται το ψαλίδισμα, χρησιμοποιείται κυρίως για ψαλιδιζόμενες μπορντούρες και για διαμόρφωση γεωμετρικών σχημάτων. Κατάλληλο ακόμη για πολλές χρήσεις, όπως μοναχική φύτευση, φύτευση κατά συστάδες ή σε σειρά.

Κλάδεμα

Τα φυτά που διαμορφώνονται σε γεωμετρικά σχήματα και οι μπορντούρες πρέπει να ψαλιδίζονται 2-3 φορές, από τον Απρίλιο ως το Σεπτέμβριο, για να διατηρούν το σχήμα τους. Το ατομικό κατά φυτό κλάδεμα συνίσταται στην αφαίρεση των παλιών, ξερών, ατροφικών βλαστών από τη βάση τους, νωρίς την άνοιξη.

Πoλ/σμός

Βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με ημιώριμα μοσχεύματα, που παίρνονται από lούλιο ώς Σεπτέμβριο και τοποθετούνται για ριζοβολία σε μίγμα τύρφη - περλίτη, ίσης αναλογίας σε όγκο. Σκεπάστε το κιβώτιο πολλαπλασιασμού με πλαστικό και βάλτε το σε ζεστό - ημισκιερό μέρος. Εκτός από το πότισμα του μίγματος, γίνονται τακτικές διαβροχές στα φύλλα των μοσχευμάτων, για να διατηρείται υγρό το περιβάλλον τους.

Φροvτίδες

Τακτικά ποτίσματα και 4-5 λιπάνσεις με πλήρη λιπάσματα στο διάστημα της έντονης ανάπτυξης του φυτού, από Μάιο ώς Σεπτέμβριο. Το φυτό προσβάλλεται συχνά από ωίδιο (άσπρες κηλίδες στα φύλλα σαν σκόνη) και από κοκκοειδή. Για την καταπολέμηση του ωιδίου χρησιμοποιούμε ειδικά μυκητοκτόνα (ωιδιοκτόνα) και για τα κοκκοειδή ψεκάζουμε με κατάλληλα εντομοκτόνα, επαναλαμβάνοντας τους ψεκασμούς κάθε φορά που έχουμε νέα προσβολή του φυτό.

Δίανθος. Η γνωστή Γαρυφαλιά!

Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2017
από info garden
Δίανθος

Κοινή Ονομασία: Γαρυφαλλιά

Βοτανική-Λατινική Ονομασία: Dianthus caryophyllus

Γένος: Δίανθος (Dianthus)

Οικογένεια: Καρυοφυλλοειδή(Caryophyllaceae)

Τάξη: Καρυοφυλλώδη (Caryophyllales)

Ο Δίανθος, (επίσημη ονομασία), κοινώς “γαριφαλιά”ή γαρυφαλλιά (π.χ. Δίανθος ο καρυόφυλλος, Dianthus caryophyllus), είναι πολυετές, αγγειόσπερμο, ποώδες, όμορφο, εύοσμο καλλωπιστικό φυτό που ανήκει στο γένος Δίανθος και στην οικογένεια των Καρυοφυλλοειδών. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα και είναι από τα πιο παλιά καλλωπιστικά φυτά. Το άνθος της γαριφαλιάς ονομάζεται γαρίφαλο, ή γαρύφαλλο.

Περιγραφή

Είναι φυτό με πυκνή βλάστηση και φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα και λογχοειδή. Οι ρίζες του είναι δυνατές και διεισδύουν βαθιά στο έδαφος.

Τα άνθη της γαριφαλιάς, είναι πολύχρωμα, έχουν ωραίο άρωμα και 5 σέπαλα που σχηματίζουν σωλήνα.

Η γαρυφαλλιά καλλιεργείται ευρέως, περισσότερο από 2.000 χρόνια, την αναφέρει ακόμα και ο Θεόφραστος στο έργο του "Περί φυτών ιστορίαι". Σήμερα συνεχίζεται η καλλιέργειά της στις περιοχές της Μεσογείου, στην Ασία, τη βόρειο Αμερική και σε εύκρατες ή υποτροπικές περιοχές της Αφρικής. Πρόγονος της γαριφαλιάς θεωρείται ένα άγριο αρωματικό είδος της δυτικής Μεσογείου που απαντάται σε βραχώδεις περιοχές της Σικελίας, Σαρδηνίας και Γιβραλτάρ.

Ποικιλίες

  • Κοινά γαρύφαλλα «γαρύφαλλα των ανθοκόμων»

Ποικιλία που μπορεί να έχει πολλαπλή ανθοφορία όλο τον χρόνο. Σημαντικό είναι να μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Πολλαπλασιάζονται με σπόρους ή μοσχεύματα.

  • Ποικιλίες ετησίων

Γαρύφαλλα με ταχεία ανάπτυξη. Θέλουν προστατευμένο περιβάλλον. Σπέρνονται στις αρχές του χρόνου και τα μεταφυτεύουμε τον Μάιο.

  • Το γαρύφαλλο Mignardise

Ποικιλία γαρυφάλλων πανέμορφη θαυμάσια για διακόσμηση σε βραχόκηπους, νησίδες, πρασιές, αναπτύσσεται σε χώματα αφράτα χωρίς υγρασία.

  • Τα γαρύφαλλα των ποιητών Dianthus barbatus

Πολυετές φυτό. Χρησιμοποιείται για διακόσμηση κήπου και μπορντούρας . Καλλιεργείται σε φωτεινές τοποθεσίες και πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα.

  • Το γαρύφαλλο της Κίνας –Dianthus chinensis

Ετήσιο φυτό. Kατάλληλη ποικιλία για διακόσμηση κήπων, μικρότερη της κοινής, που βγάζει μικρά πολύχρωμα άνθη, συνήθως άοσμα, και καλλιεργείται σε γλάστρες για καλλωπιστικούς σκοπούς ή φυτεύεται σε μεριές του κήπου που τις βλέπει ο ήλιος. Σπέρνεται την άνοιξη και ανθοφορεί τον Ιούνιο. Η ποικιλία των ανθέων της σε χρώματα είναι μεγάλη.

Φροντίδα

Είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό και στελέχη του μπορούν να διατηρηθούν σε βάζα για αρκετό χρόνο. Σε ύψος φτάνει περίπου τα 60 εκατοστά.

Για την ανάπτυξή της χρειάζεται φωτεινά, ηλιόλουστα μέρη, ενώ μεγάλη υγρασία δεν ευνοεί το φυτό και σαπίζει. Μεγάλη ζέστη πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να ξεράνει το φυτό και έτσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες -και όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες- χρειάζεται αρκετό πότισμα.

Στο ψύχος είναι ανθεκτική και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Η γαριφαλιά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και χρειάζεται κορφολόγημα για την αφαίρεση των ξερών ανθών, έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέοι βλαστοί με μεγάλα ωραία άνθη.

Χρήσεις

Στην Ελλάδα η γαριφαλιά εκτός από κοινό διακοσμητικό φυτό καλλιεργείται και για παραγωγή ανθέων για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η παραγωγή γαρίφαλων καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση και γίνονται και σημαντικές εξαγωγές. Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Κρήτη, στην Τροιζηνία, στην Μεσσηνία και στην Αττική

Διεφεμπάχια!

Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2017
από info garden
Dieffenbachia sp.

Dieffenbachia sp.

Araceae

Εκλογή

Προτιµάτε φυτό παραφυόδες, µε πλούσιο πράσινο φύλλωµα και κυρίως χωρίς πληγές στον κεντρικό βλαστό.

Τοποθέτηση

Δροσερό ηµισκιερό µέρος, µακριά από το άµεσο ηλιακό φως και τα ρεύµατα αέρα.

Πότισμα

Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλό µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρό. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιό. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικό (κάθε 2-3 ηµέρες).

Αλλαγή γλάστρας

Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουµε τα εξής:

Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πότο της για στρόγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλόστρας.

Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιός γλάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.

Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλόστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστόνει ο καιρός.

Λίπανση

Όταν είναι στην ανόπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.

Χώμα

Κουµαρόχωµα ή καλό κηπόχωµα µε τύρφη και καλό χωνεµένη κοπριά είναι κατάλληλο µίγµα για την ανάπτυξη του φυτού

Δράκαινα!

Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2017
από info garden
Δράκαινα

Dracaena sp.

AGAVACEAE

Τοποθέτηση

Το χειµώνα πρέπει να διατηρείται σε σηµεία όπου η θερµοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 12°C και ποτέ σε ρεύµατα αέρα. Να γίνονται τακτικά ραντίσµατα στα φύλλα του φυτού καθώς και καθαρίσµατα µε σφουγγάρι στα είδη που έχουν φύλλα µε µεγάλη επιφάνεια. Το καλοκαίρι διατηρείται σε ηµισκιερό δροσερό µέρος.

Πότισμα

Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 εκατ, βάθος, και το φίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ηµέρες).

Αλλαγή γλάστρας

Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουµε τα εξής:

Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.

Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιάς λάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.

Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός

Λίπανση

Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.

Χώμα

Καλό χώµα τύρφης είναι κατάλληλο µίγµα. Φροντίζουµε να υπάρχει καλή αποστράγγιση στη γλάστρα γιατί οι Δράκαινες υποφέρουν απ' την πολύ υγρασία στο χώµα.

Ανάλογες περιποιήσεις απαιτούνται και για τα φυτά της ίδιας οικόγενειας που έχουν την ονοµασία Κορδυλίνη. Υπαρχουν και αλλα 60 ειδη ακομα.

Δαφνοκέρασος!

Παρασκευή, 17 Νοέμβριος 2017
από info garden
Δαφνοκέρασος

Prunus laurocerasus

ROSACEAE

Περιγραφή

Θάμνος αειθαλής, 3-4 μέτρων, όρθιας ανάπτυξης, σφαιρικού σχήματος. Φύλλα μεγάλα, μακρόστενα, δερματώδη, γυαλιστερά. Άνθη άσπρα, μικρά, αρωματικά, σε όρθιες ταξιανθίες, που βγαίνουν στις άκρες των βλαστών και στις μασχάλες των φύλλων τον Απρίλιο.

Τοποθέτηση

Ευδοκιμεί σε κάθε τύπο εδαφους, εκτός από τα πολύ ξερά και τα πολύ υγρά. Προτιμά όμως εκείνα που είναι ελαφρώς αλκαλικά. Οι φωτεινές θέσεις ευνοούν την πλούσια ανθοφορία του.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Τα μεγάλα, ζωηρού πράσινου χρώματος φύλλα και τα άνθη του.

Χρήση

Χρησιμοποιείται για ψηλές ψαλιδιζόμενες μπορντούρες και για μοναχική φύτευση ή κατά συστάδες. Όταν διαμορφώνεται σε δεντρύλλιο, μπορεί να φυτεύεται στη σειρά και να σχηματίζει χαμηλές δεντροστοιχίες.

Κλάδεμα

Οι μπορντούρες κλαδεύονται δυο φορές (Απρίλιο και lούλιο). Τα ατομικά κλαδέματα αφορούν καθαρισμούς από ξερούς και παλιούς βλαστούς, ώστε το φυτό να αραιώνεται, να φωτίζεται και να αερίζεται καλύτερα. Φυτά παραμελημένα, με άσχημη εμφάνιση, πρέπει να κλαδεύονται πολύ αυστηρά, για να ανανεώνονται.

Πoλλαπλασιασμός

Παίρνουμε ημιώριμα μοσχεύματα τον lούλιο - Αύγουστο και τα βάζουμε σε μίγμα τύρφης και περλίτη, ίσης αναλογίας σε όγκο. Τοποθετούμε το κιβώτιο πολλαπλασιασμού σε ζεστό - ημισκιερό μέρος, ενώ φροντίζουμε να διατηρούμε την υγρασία του.

Φροvτίδες

Το φυτό έχει γρήγορη ανάπτυξη και πρέπει να ποτίζεται συχνά και να λιπαίνεται με πλήρη λιπάσματα κάθε 20-30 μέρες, στο διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου, για να ευνοηθεί πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Προσβάλλεται συχνά από ωίδιο. Καταπολεμιείται με ψεκασμό ειδικών μυκητοκτόνων (ωιδιοκτόνα)

Δεντρολίβανο!

Παρασκευή, 17 Νοέμβριος 2017
από info garden

Rosmarinus officinalis

Περιγραφή

Αειθαλής θάμνος, 1-1,5 μέτρα, ύψος, με ορθόκλαδη ανάπτυξη. Φύλλα μικρά, στενά, σκουροπράσινα στην πάνω επιφάνεια, γκριζωπά από κάτω. Άνθη με μπλε χρώμα, συνέχεια από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο.

Τοποθέτηση

Σε εδάφη καλά στραγγιζόμενα και φωτεινές θέσεις, αναπτύσσεται καλύτερα. Είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και αντέχει στα παραθαλάσσια μέρη, στο κρύο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Το φύλλωμα, η πλούσια βλάστηση, τα άνθη και η ορθόκλαδη ανάπτυξή του.

Χρήση

Χρησιμοποιείται κυρίως σαν ελεύθερη μπορντούρα, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα πράσινου με την ορθόκλαδη ανάπτυξή του. Μπορεί ακόμη να φυτεύεται σε συστάδες, σε πυκνή φύτευση και να δημιουργεί εντυπωσιακές κηλίδες πράσινου.

Κλάδεμα

Νωρίς την άνοιξη απομακρύνουμε τους παλιούς και ξερούς βλαστούς, καθώς και όσους ξεφεύγουν από το γενικότερο σχήμα του φυτού. Σε περιπτώσεις παλιών γερασμένων φυτών, κόβουμε αυστηρά όλους τους βλαστούς στο μισό τους μήκος, για να αναπτυχθούν νέοι ζωηροί, που θα ανανεώσουν τη βλάστηση του φυτού.

Πoλ/σμός

Σε μίγμα τύρφης και περλίτη, ίσης αναλογίας σε όγκο, τοποθετούμε ημιώριμα μοσχεύματα, στο διάστημα από lούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Τα ριζωμένα μοσχεύματα θα μεταφυτευτούν και θα είναι έτοιμα για φύτευση στην οριστική τους θέση την επόμενη άνοιξη. Μπορούμε επίσης να πολλαπλασιάσουμε το φυτό φυτεύοντας μοσχεύματα ώριμου ξύλου, απευθείας στην οριστική θέση, νωρίς το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

Φροvτίδες

Καθαρίζουμε από τα ζιζάνια το χώρο γύρω από τα φυτό και κάνουμε 2-3 λιπάνσεις στο διάστημα της έντονης ανάπτυξης των φυτών (Μάιο ώς Σεπτέμβριο). Στα νεαρά φυτά που έχουν ριζώσει απευθείας στο έδαφος, καθαρίζουμε προσεχτικά το χώρο από τα ζιζάνια και λιπαίνουμε 4-5 φορές από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, με πλήρη λιπάσματα. Όταν τα νεαρά φυτά έχουν ριζώσει καλά και αρχίζουν να αναπτύσσονται, κόβουμε τους βλαστούς στο μισό του μήκους τους για να διακλαδωθεί το φυτό.

Δoυράντα, η Πλουμέρια!

Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2017
από info garden
Δoυράντα

Duranta plumieri

VERBENACEAE

Περιγραφή

Θάμνος ημιαειθαλής, ύψους 2-3 μέτρων, σε σχήμα κυπέλλου. Φύλλα λεπτά, μικρά, οδοντωτά. Άνθη μικρά, σε μπλε χρώμα που βγαίνουν συνέχεια από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Καρποί πορτοκαλόχρωμοι, σε μικρά τσαμπιά, όλο το χειμώνα.

Τοποθέτηση

Σε συνηθισμένα εδάφη που να στραγγίζουν καλά. Σε θέσεις φωτεινές και προφυλαγμένες από το κρύο, γιατί το φυτό είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Η πυκνή βλάστηση, η πλούσια και συνεχής ανθοφορία και οι καρποί του.

Χρήση

Επειδή έχει γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια βλάστηση, και δέχεται το ψαλίδισμα, χρησιμοποιείται για ψαλιδιζόμενη μπορντούρα. Κατάλληλο ακόμη και για μοναχική φύτευση ή κατά συστάδες.

Κλάδεμα

Πολλές φορές οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ζημιώνουν το φυτό, καταστρέφοντας μέρος του υπέργειου τμήματος. Θα πρέπει την άνοιξη (που θα αρχίζει να αναπτύσσεται η νέα βλάστηση) να αφαιρούμε όλο το ζημιωμένο - ξερό τμήμα των βλαστών. Το ατομικό κλάδεμα συνίσταται στην αφαίρεση των παλιών βλαστών από τη βάση τους και στον περιορισμό του μήκους των υπολοίπων, ώστε να ευνοηθεί ζωηρή νέα βλάστηση, που θα φέρει και πλούσια ανθοφορία. Οι μπορντούρες κλαδεύονται 2-3 φορές στο διάστημα Μαΐου - Αυγούστου, για να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Πoλλαπλασιασμός

Ο κύριος τρόπος που πολλαπλασιάζεται το φυτό είναι με μοσχεύματα ημιώριμων βλαστών που τα παίρνουμε lούλιο - Αύγουστο και τα τοποθετούμε για να ριζοβολήσουν σε μίγμα τύρφης και περλίτη, 1:1 σε αναλογία όγκου. Τοποθετούμε το κιβώτιο πολλαπλασιασμού σε ζεστό - ημισκιερό μέρος, φροντίζοντας να διατηρούμε υγρό το μίγμα αλλά και τα μοσχεύματα, με ανάλογα ποτίσματα και ραντίσματα. Τα νεαρά φυτά, αφού μεταφυτευτούν δυο φορές σε μεγαλύτερες γλάστρες, θα είναι έτοιμα για οριστική φύτευση την ερχόμενη άνοιξη.

Φροvτίδες

Λιπαίνουμε τα φυτά με πλήρη λιπάσματα, από Μάιο ώς Σεπτέμβριο, 4-5 φορές, για να ευνοήσουμε γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Στο ίδιο διάστημα τα φυτά πρέπει να ποτίζονται τακτικά και να μην αφήνονται να διψάσουν. Το χειμώνα πολλές φορές τα φύλλα παίρνουν χρώμα σκούρο μολυβί. Αυτό οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες και όχι σε παθολογικά αίτια. Αυτά τα φύλλα την άνοιξη θα πέσουν και θα αντικατασταθούν από νέα.