Δαφνοκέρασος!

Παρασκευή, 17 Νοέμβριος 2017
από garden planet
Δαφνοκέρασος

Prunus laurocerasus

ROSACEAE

Περιγραφή

Θάμνος αειθαλής, 3-4 μέτρων, όρθιας ανάπτυξης, σφαιρικού σχήματος. Φύλλα μεγάλα, μακρόστενα, δερματώδη, γυαλιστερά. Άνθη άσπρα, μικρά, αρωματικά, σε όρθιες ταξιανθίες, που βγαίνουν στις άκρες των βλαστών και στις μασχάλες των φύλλων τον Απρίλιο.

Τοποθέτηση

Ευδοκιμεί σε κάθε τύπο εδαφους, εκτός από τα πολύ ξερά και τα πολύ υγρά. Προτιμά όμως εκείνα που είναι ελαφρώς αλκαλικά. Οι φωτεινές θέσεις ευνοούν την πλούσια ανθοφορία του.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Τα μεγάλα, ζωηρού πράσινου χρώματος φύλλα και τα άνθη του.

Χρήση

Χρησιμοποιείται για ψηλές ψαλιδιζόμενες μπορντούρες και για μοναχική φύτευση ή κατά συστάδες. Όταν διαμορφώνεται σε δεντρύλλιο, μπορεί να φυτεύεται στη σειρά και να σχηματίζει χαμηλές δεντροστοιχίες.

Κλάδεμα

Οι μπορντούρες κλαδεύονται δυο φορές (Απρίλιο και lούλιο). Τα ατομικά κλαδέματα αφορούν καθαρισμούς από ξερούς και παλιούς βλαστούς, ώστε το φυτό να αραιώνεται, να φωτίζεται και να αερίζεται καλύτερα. Φυτά παραμελημένα, με άσχημη εμφάνιση, πρέπει να κλαδεύονται πολύ αυστηρά, για να ανανεώνονται.

Πoλλαπλασιασμός

Παίρνουμε ημιώριμα μοσχεύματα τον lούλιο - Αύγουστο και τα βάζουμε σε μίγμα τύρφης και περλίτη, ίσης αναλογίας σε όγκο. Τοποθετούμε το κιβώτιο πολλαπλασιασμού σε ζεστό - ημισκιερό μέρος, ενώ φροντίζουμε να διατηρούμε την υγρασία του.

Φροvτίδες

Το φυτό έχει γρήγορη ανάπτυξη και πρέπει να ποτίζεται συχνά και να λιπαίνεται με πλήρη λιπάσματα κάθε 20-30 μέρες, στο διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου, για να ευνοηθεί πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Προσβάλλεται συχνά από ωίδιο. Καταπολεμιείται με ψεκασμό ειδικών μυκητοκτόνων (ωιδιοκτόνα)