Δoυράντα, η Πλουμέρια!

Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2017
από garden planet
Δoυράντα

Duranta plumieri

VERBENACEAE

Περιγραφή

Θάμνος ημιαειθαλής, ύψους 2-3 μέτρων, σε σχήμα κυπέλλου. Φύλλα λεπτά, μικρά, οδοντωτά. Άνθη μικρά, σε μπλε χρώμα που βγαίνουν συνέχεια από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Καρποί πορτοκαλόχρωμοι, σε μικρά τσαμπιά, όλο το χειμώνα.

Τοποθέτηση

Σε συνηθισμένα εδάφη που να στραγγίζουν καλά. Σε θέσεις φωτεινές και προφυλαγμένες από το κρύο, γιατί το φυτό είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Η πυκνή βλάστηση, η πλούσια και συνεχής ανθοφορία και οι καρποί του.

Χρήση

Επειδή έχει γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια βλάστηση, και δέχεται το ψαλίδισμα, χρησιμοποιείται για ψαλιδιζόμενη μπορντούρα. Κατάλληλο ακόμη και για μοναχική φύτευση ή κατά συστάδες.

Κλάδεμα

Πολλές φορές οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ζημιώνουν το φυτό, καταστρέφοντας μέρος του υπέργειου τμήματος. Θα πρέπει την άνοιξη (που θα αρχίζει να αναπτύσσεται η νέα βλάστηση) να αφαιρούμε όλο το ζημιωμένο - ξερό τμήμα των βλαστών. Το ατομικό κλάδεμα συνίσταται στην αφαίρεση των παλιών βλαστών από τη βάση τους και στον περιορισμό του μήκους των υπολοίπων, ώστε να ευνοηθεί ζωηρή νέα βλάστηση, που θα φέρει και πλούσια ανθοφορία. Οι μπορντούρες κλαδεύονται 2-3 φορές στο διάστημα Μαΐου - Αυγούστου, για να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Πoλλαπλασιασμός

Ο κύριος τρόπος που πολλαπλασιάζεται το φυτό είναι με μοσχεύματα ημιώριμων βλαστών που τα παίρνουμε lούλιο - Αύγουστο και τα τοποθετούμε για να ριζοβολήσουν σε μίγμα τύρφης και περλίτη, 1:1 σε αναλογία όγκου. Τοποθετούμε το κιβώτιο πολλαπλασιασμού σε ζεστό - ημισκιερό μέρος, φροντίζοντας να διατηρούμε υγρό το μίγμα αλλά και τα μοσχεύματα, με ανάλογα ποτίσματα και ραντίσματα. Τα νεαρά φυτά, αφού μεταφυτευτούν δυο φορές σε μεγαλύτερες γλάστρες, θα είναι έτοιμα για οριστική φύτευση την ερχόμενη άνοιξη.

Φροvτίδες

Λιπαίνουμε τα φυτά με πλήρη λιπάσματα, από Μάιο ώς Σεπτέμβριο, 4-5 φορές, για να ευνοήσουμε γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Στο ίδιο διάστημα τα φυτά πρέπει να ποτίζονται τακτικά και να μην αφήνονται να διψάσουν. Το χειμώνα πολλές φορές τα φύλλα παίρνουν χρώμα σκούρο μολυβί. Αυτό οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες και όχι σε παθολογικά αίτια. Αυτά τα φύλλα την άνοιξη θα πέσουν και θα αντικατασταθούν από νέα.