Εχίνοπας ή Ζενίστα!

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017
από garden planet
Εχίνοπας

Genista monosperma

LEGUMINOSAE

Περιγραφή

Θάμνος αειθαλής, αλλά με λίγα και μικρά φύλλα, 2-3 μέτρα ύψος, με σχήμα κύπελου. Τα άνθη του είναι μικρά άσπρα με ελαφρό άρωμα και βγαίνουν στο τέλος του χειμώνα κοντά στις αρχές της άνοιξης. Οι νεαροί βλαστοί είναι άφθονοι, λεπτοί, μ' ανοιχτό πράσινο χρώμα.

Τοποθέτηση

Είναι φυτό εύκολης καλλιέργειας και ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών, με προτίμηση στα ελαφρά και καλά στραγγιζόμενα. Θέλει όμως άφθονο φωτισμό που ευνοεί την ανάπτυξη και την ανθοφορία του. Πρέπει να τοποθετείται σε μέρη προφυλαγµένα από τους ισχυρούς ανέμους, γιατί οι ξυλώδεις βλαστοί του σχίζονται εύκολα (ξεμασχαλιάζονται). Μπορεί και αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια μέρη.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Οι λεπτοί τρυφεροί βλαστοί και τα πολλά αρωματικά άνθη του.

Χρήση

Μπορεί να διαμορφώνεται και σε δεντρύλλιο, οπότε είναι δυνατό να φυτεύεται και μοναχικά. Κατάλληλο και για φύτευση σε συστάδες. Οι ανθισμένοι του βλαστοί μπορούν να κόβονται και να διατηρούνται σε ανθοδοχεία.

Κλάδεμα

Το φυτό δεν έχει πυκνή βλάστηση και γι' αυτό δεν χρειάζεται συχνά κλαδέματα. Αφαιρούμε τους παλιούς και ατροφικούς βλαστούς οποιαδήποτε εποχή. Ανανεώνουμε το φυτό, κλαδεύοντάς το αυστηρά την άνοιξη, μετά την άνθησή του.

Πoλλαπλασιασμός

Γίνεται την άνοιξη με σπόρο που τοποθετείται σε μίγμα τύρφης και περλίτη, ίσης αναλογίας σε όγκο. Το κιβώτιο στρωμάτωσης τοποθετείται σε ζεστό μέρος (15°C - 18°C). Τα νεαρά σπορόφυτα (αφού μεταφυτευτούν σε μικρή γλάστρα) μπορούν να τοποθετηθούν στην οριστική τους θέση την επόμενη άνοιξη.

Φροvτίδες

Κάνουμε ελαφρές λιπάνσεις 1-2 φορές, στο διάστημα Μαίου - Σεπτεμβρίου. Αποφεύγουμε να σκαλίζουμε ή να καλλιεργούμε βαθιά το χώμα γύρω από το φυτό, για να μην τραυματίσουμε τις ρίζες που βρίσκονται κοντά στην επιφόνεια του εδάφους