Βιγόνια. Το Λουλούδι - Στολίδι!

Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017
από garden planet
Βιγόνια

Begonia rex

BEGONIACEAE


Εκλογή

Προτιµάτε φυτά µε ακέραια φύλλα, µεγάλα µε έντονο χρωµατισµό χωρίς εγκαύµατα και σαπίσµατα. Να προσέχετε ιδιαίτερα ο σαρκώδης βλαστός (ψευδοβλαστός) να είναι υγιής.

Τοποθέτηση

Μακριά από το απ' ευθείας ηλιακό φως, επίσης από θέσεις ψυχρές και ρεύµατα αέρα. Προτιµάτε ηµισκιερές τοποθεσίες, µε πλούσιο αερισµό, οµαλής εναλλαγής για τη µείωση της υγρασίας.

Πότισμα

Το χειµώνα περιορίζουµε πολύ τα ποτίσµατα. Αντίθετα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Καλό είναι να µη βρέχονται τα φύλλα. Προσπαθείστε το νερό να πέφτει στην επιφάνεια του µίγµατος της γλάστρας Μεγάλη προσοχή στην αποστράγγιση της γλάστρας διότι το φυτό έχει ευαίσθητο ριζικό σύστηµα που σαπίζει εύκολα.

Καθαρισμός φυτού

Τον Μάρτιο - Απρίλιο καθαρίζουµε το επάνω µέρος του φυτού από τα µαραµένα φύλλα-σάπιους βλαστούς-άχρηστη βλάστηση. Να φροντίζετε πάντα ο κεντρικός βλαστός (ψευδοβλαστός) να είναι ελεύθερος και να αερίζεται καλά.

Αλλαγή γλάστρας

Δεν γίνεται συχνά διότι δεν υπάρχει πλούσιο ριζικό σύστηµα. Αλλάζετε γλάστρα κατά τον χωρισµό (πολλαπλασιασµός) του φυτού. Ανήκει στα φυτά που θέλουν µικρές γλάστρες. Μίγµα από κουµαρόχωµα - περλίτη (3:1) είναι άριστο για υπόστρωµα.

Λίπανση

Από Μάιο - Οκτώβριο. Να χρησιµοποιείτε πάντα πλήρη λιπάσµατα που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, διαλυµένα σε νερό στη µικρότερη συνιστώµενη δοσολογία.


Πηγή : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων