Αγγελική - Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τρίτη, 5 Σεπτέμβριος 2017
από garden planet
Αγγελική

Περιγραφή

Αειθαλής θάμνος, ύψους 2-4 μέτρων, με σφαιρικό σχήμα. Φύλλα δερματώδη γυαλιστερά, άνθη μικρά άσπρα-κρεμ στην άκρη των βλαστών, με όμορφο λεπτό άρωμα. Ανθίζει στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου. Σπόροι κόκκινοι που φέρονται σε πράσινους καρπούς το φθινόπωρο. Υπάρχει και ποικιλία του φυτού με άσπρο χρωματισμό στην περιφέρεια του Φύλλου.

Τοποθέτηση

Σε εδάφη βαθιά που να αποστραγγίζουν καλά. Σε φωτεινές θέσεις, αλλά επίσης αναπτύσσεται ικανοποιητικά και στην ημισκιά. Αντέχει στα παραθαλάσσια μέρη, σε ξερά κλίματα και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Καλλωπιστικά στοιχεία

Τα γυαλιστερά φύλλα, τα μικρά άσπρα λουλούδια και οι κόκκινοι καρποί του.

Χρήση

Είναι ένα από τα βασικά φυτά που χρησιμοποιούνται για μπορντούρα, επειδή έχει πυκνό και ωραίο φύλλωμα. Χρησιμοποιείται επίσης για δημιουργία γεωμετρικών σχημάτων, όταν δέχεται το ανάλογο ψαλίδισμα. Είναι ακόμη κατάλληλο για μοναχική φύτευση ή φύτευση στη σειρά. Με ανάλογο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε δεντρύλλιο.

Κλάδεμα

Τα φυτά που είναι διαμορφωμένο σε μπορντούρα ψαλιδίζονται δυο φορές το χρόνο (Απρίλιο και lούνιο). Όταν κλαδεύουμε μοναχικά φυτά, αφαιρούμε τους βλαστούς που ξεφεύγουν από το γενικό σχήμα του φυτού, καθώς επίσης και κάθε ξερό, σπασμένο ή αρρωστημένο βλαστό, στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου.

Πολλαπλασιασμός

Γίνεται εύκολα με σπόρο, αφού προηγουμένως καθαριστεί από τη φλούδα του και στρωματωθεί σε μείγμα τύρφης και περλίτη, σε αναλογία 1:1 σε όγκο. Το κιβώτιο στρωμάτωσης τοποθετείται σε θερμοκρασία δωματίου. Φροντίστε να διατηρείται το μείγμα υγρό. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 50-60 μέρες.

Φροvτίδες

Τα φύλλα του φυτού πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούν το γυαλιστερό χρώμα τους, αλλά και για να μην παρεμποδίζονται οι σημαντικές λειτουργίες του φυτού. Στο διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου μπορούν να γίνονται 3-4 λιπάνσεις με πλήρη λιπάσματα, για να επιταχύνεται η ανάπτυξη του φυτού και να βελτιώνεται η όλη εμφάνισή του.